Wat is vreugde?

Vreugde is de schittering in de ogen te zien van de persoon die blij is om bij jou te zijn! Een fijn en warm gevoel borrelt in je op. Er is iemand die blij is om bij jou te zijn ongeacht hoe jij je voelt. Het doet je goed! Vreugde is ook als je verdrietig bent, iemand zoekt je op en blij om bij jou te zijn. Het is niet vrolijk maar het is zo vreugdevol! Het gaat specifiek om het relationele aspect. Het is de wederzijdse versterking van vreugde door de gezichtsuitdrukking en toon van de stem die communiceert: “ik ben blij om bij jou te zijn!”. Op dat  moment gaat zowel bij jou als de ander het hechtingslampje branden. De hechtingscircuits van niveau 1 worden geactiveerd en reageren met vreugdestofjes. Je voelt dat je erbij hoort, de ander vindt je belangrijk, je voelt je veilig en verbonden! Het is communicatie van je eigen rechterhemisfeer (gevoelsbrein) naar de rechter hemisfeer van de ander. Dit is de meest gewenste emotionele toestand waardoor je een goed functionerend brein ontwikkelt.

Vreugde is voor je brein een hoge-energie toestand. Door middel van directe face to face oogcontact ontstaat er een snelle verbinding tussen de rechter hemisfeer van twee personen. De signalen gaan binnen een seconde wel zes keer heen en weer! Deze heen en weergaande cyclus versterkt de vreugde. Deze hoge energie toestand maakt dat je speciaal en geliefd voelt.
Dit directe face tot face oogcontact is de beste manier is om vreugde te beginnen en te onderhouden. Als deze afstemming (synchronisatie) met de ander lukt zul je ontdekken dat het niet lang duurt voordat je moet rusten van dit oogcontact. Na een paar seconden zul je dat al ervaren. Door het oogcontact te verbreken heb je even de tijd om op adem te komen om weer op te laden. Als je weer bent uitgerust begin opnieuw met het uitwisselen van vreugde