BEEPS ?!

Helaas leven we in een gebroken wereld en niet iedereen heeft vanaf het begin een goed fundament met een veilige hechting. Wanneer ons vermogen tot vreugde klein is, is het leven pijnlijk. We noemen dat hechtingspijn (niveau 1 pijn). We zoeken dan andere manieren om te compenseren en hechten aan externe, niet relationele zaken om de pijn te regulieren. Een soort medicatie om de pijn te verminderen. We noemen dat met een engelse term BEEPS Een gehechtheid aan:
Behaviors (gedragingen)             bv werk
Events  (gebeurtenissen)             bv zoeken van een kick
Experiences (ervaringen)             bv seks
People  (mensen)                          bv relaties
Substances  (middelen)               bv alcohol

BEEPS zorgen er ook voor dat er dopamines vrijkomen waardoor ons vreugdecentrum wordt geactiveerd. Maar het is niet het soort waardoor onze vreugdecapaciteit opbouwt. Het bootst vreugdevolle relaties na. Het verbindingscentrum in ons Rechter Brein laat zich misleiden en hecht of verbindt zich met BEEPS om de emotie van vreugde of pijn te reguleren.

Het verbindingscentrum leert te vertrouwen op BEEPS en niet op vreugdevolle relaties met God en met andere mensen.  BEEPS nemen de controle over van het verbindingscentrum. BEEPS kapen in zekere zin dus ons controlecentrum!

Hoe groter de gehechtheid aan BEEPS hoe minder controle we hebben over onszelf en het leven. We kennen allemaal wel voorbeelden van mensen die door gebruik van alcohol en drugs  hun leven niet meer in de hand hebben.

Maar ook in ons eigen leven gebeurt het te vaak dat je dingen doet of zegt die niet bij je passen of waar je als je het had gekund anders gehandeld had.

We hebben vreugdevolle relaties nodig om meer en meer te handelen zoals we zijn (vanuit de kenmerken van ons hart ).

We hebben elkaar dus nodig om onze vreugdecapaciteit te verhogen en te versterken!

Alle oefeningen die we in onze programma’s doen  zijn speciaal ontwikkelt zodat we ons brein opnieuw trainen zodat we positief en vreugdevol in het leven komen te staan.